Vine “Moș Ene pe la gene!” cu convoiul de povești și îmbrățișări de noapte bună! Ca o magie, tumultul de peste zi se transpune ușor în scene de teatru și povești ce vin să coloreze noaptea copiilor și nu numai. O parte din viața noastrăînseamnă SOMN  și  de cantitatea și calitatea acestuia depinde cât de veseli, atenti, tonici, energici, inteligenți  suntem cu toții și mai ales copiii noștri.

În rândurile de mai jos veți găsi informații despre perturbările somnului și despre momentele în care, voi mămici și tătici, ar trebui să trageți niște semnale de alarmă și să consultați un medic pediatru sau un psiholog.

În primele luni de viață  caracteristicile somnului  evoluează foarte rapid iar perturbările acestuia ar trebui identificate cât mai repede pentru a preveni anumite tulburări de comportament ale copilului.

E bine de știut că un nou – născut doarme în medie 16-17 ore pe zi în tranșe de aproximativ 3 ore. La 3 luni copilul doarme în continuare 15 ore cu faze de somn  mai lungi în timpul nopții (  pănă la 7 ore consecutiv) și momente de veghe prelungită în timpul zilei.  La 1 an doarme 13 ore,  între 3 și 5 ani scade la 11-12 ore, între 6 și 12 ani scade la 9-10 ore iar după 13 pana la 15 ani,  aproximativ 9 ore. Precizez că aceste intervale sunt orientative deoarece există mari variații interindividuale.

sursa foto: 123rf.com

Haideți să vedem care sunt semnele care ar trebui să ne dea de gândit asupra calității somnului copilului nostru.

Insomnia din primul an reflectă, de obicei, o dificultate de relaționare între bebeluș și anturajul său.

 În insomnia comună  cele mai frecvente cauze sunt: agitația în familie la ora de culcare a copilului (televizorul pornit , tableta butonată fugitiv în scop professional sau  pentru divertisment , muzică, petreceri, musafiri, ultima masă prea abundentă și apropiată de ora culcării, certuri și tensiuni familiale, aparatura electronică instalată în spațiul de somn). Evitarea acestor factori pot imbunătății considerabil somnul copilului dumneavoastră și dacă mai adăugați și câteva ritualuri, aduceți și mai multă armonie în atmosferă (dactilopictura, desene cu creioane colorate, teatru de păpuși pe după canapea, muzică de relaxare, povești citite de către părinți  etc  –  adică o  comunicarea  autentică).

Cu mic efort și niște reguli autoimpuse acest tip de insomnie poate să dispară cu ușurință.

Insomnia precoce severă  se poate manifesta prin agitația copilului: bebelușul țipă, plânge, se agită și nu se calmează decât pentru scurte momente, epuizat, pentru ca mai apoi să înceapă din nou să plângă. Sau se mai manifestă prin calm: copilul stă cu ochii larg deschiși în pătuțul său, tăcut zi și noapte. Lasă impresia că nu cere nimic, nu așteaptă nimic. În aceste cazuri se recomndă  consult psihoterapeutic și/sau pediatric pentru stabilirea cauzelor.  Cauzele probabile, după unii autori, ar putea fi anumite stări de depresie,  angoasă, anxietate ale mamei.

Dacă aveți un copil cu vârsta cuprinsă între 2 și 5-6 ani este aproape normal ca el să nu vrea sa doarmă! De ce?  Fiindca acum el a descoperit cât de fain e să se poată mișca și experimenta,  să ajungă la obiecte la care nici nu visa să ajungă cu puțin timp în urmă. Și din această cauză el consideră  adormirea ca pe o regresie. “ Dacă dorm nu mai pot face nimic din toate astea!”

O altă explicație e dată de faptul că pot apărea și visele de angoasă cu fantome și mici monștri (atenție la desenele animate pe care le primesc copiii la culcare!  Ar fi de evitat tot ceea ce excită sistemul nervos al copilului înainte de ora de culcare – gen televizor –  sau imagini, jocuri video  care le-ar putea induce teamă).  Toate astea neliniștesc copilul  iar el se va opune să se culce spunând ba că îi este frică de întuneric, ba își va căuta cu neliniște păpușica, ursulețul sau își va suge degetul. Astfel dragi părinți, orice copilaș normal trece, mai mult sau mai puțin, prin această perioadă în care se va opune somnului din diferite motive. Noi, părinți iubitori, satisfacem nevoile lor: pupăm păpușica, spunem somn ușor ursuleților, citim povestea, strangem copilașul în brațe, lăsăm o luminiță de veghe, îi arătăm iubire și afecține și îl încurajăm să creadă în capacitatea sa de a controla atât pulsiunile cat și aceast regresie.

Astfel, pentru ca micuții noștri să adoarmă ușor,  ar fi de evitat următoarele:

Manifestările sunt următoarele:

Este important să se facă diferența între insomnia autentică, adică reducerea semnificativă a timpului de somn care este cauzatoare de alte tulburări comportamentale și insomnia frecvent întalnită la adolescenți,  care nu este patologică dar nici nu este recomandată, intervalul normal de somn fiind intre ora 22 si 8 dimineața.

Mai jos regăsiți, pe scurt, informații despre anomaliile care apar în timpul somnului, adică despre parasomnii.

Una dintre acestea este:

În majoritatea cazurilor ele se reproduc de câteva ori între 3 și 5-6 ani, apoi dispar. Mai rar frecvența lor devine regulată, aproape cotidiană acest lucru imăpinând consult psihoteraputic  și pediatric.

În toate cazurile trebuie vegheat la securitatea copilului (scări, ferestre, uși,care conduc

spre locuri periculoase…)în măsura în care sunt posibile acceidente în cursul unui acces

de somnambulism.

Ca și evoluție, merge spre dispariția spontană în majoritatea cazurilor, începând de la 3-4

ani. Puține cazuri persistă peste această vârstă, dar dispar către pubertate.

Pe lângă toate aceste informații înșiruite, nu uita că, înainte de toate, cel mai important este ca micuțul tău să se simtă iubit, apreciat, îngrijit, hrănit emoțional și toate astea sunt motive suficiente pentru ca el să doarmă liniștit chiar dacă uneori nu vrea să adoarmă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER
Abonează-te la NEWSLETTER

Și te vom ține la curent cu privire la ofertele pentru Crăciun!

Aimei Abonează-te la notificări! Te anunțăm cu privire la produse noi și oferte!
Dismiss
Allow Notifications